Multifocale brillen: Fielmann – multifocaal zien op alle afstanden!
‘Waar is mijn bril?’ Komt deze vraag u bekend voor? Het antwoord in het hoorspel van de cabaretier Karl Valentin was: ‘Je hebt toch een bril nodig om je bril te zoeken!’
Wie een leesbril en een bril voor veraf nodig heeft, zoekt vaak naar allebei. Multifocale brillenglazen zijn eind jaren ‘50 ontdekt en worden sindsdien steeds populairder. Tegenwoordig kunt u met één bril drie problemen oplossen: Een multifocale bril corrigeert bijziendheid, helpt als leesbril bij ouderdomsverziendheid en zorgt voor scherp zicht in de afstanden daartussen, bijvoorbeeld bij het werk aan een bureau.
Dat betekent: Met een multifocale bril herkent u uw chef aan het einde van de gang, kunt u aan de vergadertafel uw zakenpartner in de ogen kijken en de inhoud van een contractontwerp lezen, zonder de bril te hoeven wisselen. Een multifocale bril is dus een bril voor alle gelegenheden en alle afstanden. Wat zijn multifocale glazen toch alleskunners!
Een multifocale bril is de comfortabelste en modernste manier om ouderdomsverziendheid (presbyopie) te corrigeren. Omdat multifocale glazen nauwelijks van unifocale glazen te onderscheiden zijn, kan niemand conclusies over uw leeftijd maken. Ouderdomsverziendheid is trouwens een volstrekt natuurlijk proces. Daar zit de verminderende elasticiteit van de ooglens achter: het zogenaamde accommodatievermogen is verslechterd. Dat betekent dat de ooglens zich niet meer voldoende kan krommen. Dit heeft tot gevolg dat voorwerpen dichtbij niet meer scherp worden gezien: U heeft een leesbril nodig!
Ook als leesbrillen tegenwoordig chic zijn en allang als modieus accessoire worden gezien, blijft de multifocale bril voor de correctie van ouderdomsbijziendheid een comfortabel alternatief. U vermijdt met uw multifocale bril de voortdurende wissel tussen leesbril en een bril die uitsluitend het zien in de verte corrigeert. Moderne multifocale brillen zijn een grote vooruitgang voor alle mensen die op snel wisselende situaties en verschillende afstanden moeten reageren. Anders dan een leesbril maakt de multifocale bril een traploos, scherp zien in de verte, van dichtbij en op de tussenafstanden mogelijk. De overgang tussen de verschillende sterktes in de glazen is glijdend, vandaar de naam multifocale bril. Uw ogen focussen met de bril probleemloos tussen uiteenlopende afstanden heen en terug.
Let op bij de keuze van een montuur: Niet alle monturen zijn geschikt voor multifocale brillen. Om het multifocale effect te bereiken is een bepaalde glasgrootte nodig. Komt u om te passen naar uw Fielmann vestiging en laat u zich adviseren.
Millimeterwerk garandeert goed zien! Een multifocale bril kopen
Voor het maken van uw individuele multifocale bril moet de opticien uw ogen opmeten en uw glazen nauwkeurig centreren. Pas als alle noodzakelijke parameters opgemeten zijn en de multifocale brillenglazen precies in het montuur gezet zijn, garandeert een bril een scherp, traploos zicht. Zit de multifocale bril niet goed, dan is het oncomfortabel om hem te dragen. Ook scherp zicht is niet gegeven, als het montuur onjuist aangepast is. Bij Fielmann zijn de bepaling van de sterkte, de centrering van de glazen en de aanpassing van het montuur uiteraard gratis.
Om de juiste waarden voor een multifocale bril te bepalen, is een oogmeting nodig. Bij Fielmann controleren deskundige opticiens uw zicht met de modernste technologie.
Na de oogmeting geven onze opticiens advies bij de keuze van het juiste montuur en het geschikte multifocale brillenglas. U kunt tussen verschillende materialen kiezen, die naar wens verfijnd worden aan het oppervlak, zoals ontspiegeld of voorzien van een harde coating.
Denk aan de juiste centrering van brillenglazen!
Bij Fielmann worden de brillenglazen van uw multifocale bril door deskundige opticiens met uiterste precisie gecentreerd: de op de millimeter nauwkeurige bepaling van de afstand tussen de ogen en de inslijphoogte van de brillenglazen garanderen een goed zicht. Afwijkingen van slechts een paar millimeter leiden tot prismatische bijwerkingen die tot vermoeidheid, misselijkheid of hoofdpijn kunnen leiden.
Om te garanderen dat u met uw multifocale bril scherp ziet, moeten uw brillenglazen gecentreerd worden: daarvoor is een precieze bepaling van de oogafstand nodig, de doorkijkhoogte en nog een paar andere metingen (kanteling naar voren, hoornvliesafstand, de montuur doorbuigingshoek). Op basis van deze meetwaarden worden uw multifocale brillenglazen op de millimeter nauwkeurig gecentreerd en in het montuur gezet. Afwijkingen van de centrering leiden tot bijwerkingen, die helaas niet altijd met een slecht zittende bril in verband gebracht worden. Klachten over misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid kunnen met een verkeerd gecentreerde bril samenhangen.
De multifocale bril wordt door de opticien anatomisch aangepast, zodat die goed zit. De bril mag niet van uw neus glijden, of achter de oren drukken of afglijden. De bij de centrering vastgelegde punten moeten onveranderd voor de ogen blijven.
Tips voor uw eerste multifocale bril: vroeg beginnen, vaak dragen!
Onze opticiens raden u aan op tijd voor een multifocale bril te kiezen. Zo is het gemakkelijker daaraan te wennen. Hoe vaker u uw bril draagt, des te sneller bent u met de multifocale bril vertrouwd. De meeste klanten dragen hem al direct of na een paar dagen zonder problemen.
Kantoorbrillen: Fielmann – multifocaal in uw buurt
Er zijn multifocale glazen speciaal voor het werken aan een bureau ontwikkeld. Brillen met deze glazen worden als kantoorbrillen aangeduid. Met deze bril kunt u op grotere afstanden duidelijk meer zien dan met een gebruikelijke leesbril, maar voor in de verte kijken is de kantoorbril niet geschikt. Het betere alternatief voor traploos scherp zien op alle afstanden is de klassieke multifocale bril.
Beeldschermbril: Fielmann – bril kopen voor op kantoor
Bij intensief werken aan een computerbeeldscherm worden de ogen sterk belast. Zelfs een kleine oogafwijking heeft een negatief effect. Een beeldschermbril is de oplossing. Afhankelijk van de uitvoering is deze bril ofwel een individueel gemaakte leesbril met speciale glazen, die op uw behoeftes is aangepast, dan wel een zogenaamde ruimtelijk comfortbril. Trouwens: De werkgever betaalt meestal de kosten voor zo’n bril.
Bifocale- en trifocale brillen
Herinnert u zich de bril van uw opa? Hij had misschien een meersterktenglas glas waar onderin een klein “venstertje” zat, waarmee hij kon lezen. Brillen met twee verschillende, duidelijk zichtbare glazen heten bifocale brillen. Bij drie sterktes in een brillenglas is er sprake van een trifocale bril. Deze meersterkten brillen zijn al 200 jaar bekend en maken scherp zien in de verte en dichtbij mogelijk.
De overgang tussen de verschillende zichtsterktes is echter niet traploos of glijdend, maar abrupt en voor uw gesprekspartner duidelijk herkenbaar. Om met een bifocale bril dichtbij scherp te zien, kijk je door een “venster”, dus door een van buiten duidelijk herkenbaar glassegment in het onderste deel van het brillenglas. Multifocale brillen zijn tegenwoordig het eigentijdse alternatief. Desondanks kunt u bij uw Fielmann vestiging ook nog steeds bifocale glazen en trifocale glazen met een zichtbare naad van toonaangevende fabrikanten gegarandeerd voordelig bestellen.