Fielmann in uw buurt zoeken
De juiste stappen voor het onderhoud van contactlenzen
Onderhoud en toebehoren

Contactlenzen correct reinigen: stap voor stap zuiver!

In principe moeten alle contactlenzen behalve daglenzen regelmatig een onderhoud krijgen. Voor het reinigen en desinfecteren worden vaak verschillende lenzenvloeistoffen gebruikt.


De individuele samenstelling van uw lenzenvloeistoffen is uw contactlenzensysteem. Uw contactlenzensysteem moet op uw contactlenzen, uw individuele behoeften en eventuele allergieën zijn afgestemd. Laat u gratis en vrijblijvend adviseren door onze gecertificeerde opticiens bij de keuze en het gebruik van uw lenzenvloeistoffen.

Het juiste onderhoud van contactlenzen hangt sterk af van de lenzenvloeistoffen die u gebruikt. U moet in elk geval de algemene richtlijnen volgen:

In principe begint het onderhoud van uw contactlenzen met de reiniging (stap 1). Na het reinigen moet u uw contactlenzen afspoelen met een zoutoplossing (stap 2). Dat moet u ook af en toe tussendoor doen. Voor u uw contactlenzen weer kunt inbrengen, moet u ze desinfecteren (stap drie) en als u een peroxide lenzenvloeistof hebt gebruikt, moet u de vloeistof bovendien eerst neutraliseren (stap 4). Met zogenaamde all-in-onevloeistoffen kunt u al deze stappen in een keer uitvoeren.

Naast dat regelmatige onderhoud moet u uw lenzen mogelijk tijdelijk bewaren, wilt u hardnekkige afzettingen van eiwitten op de contactlenzen extra bestrijden of moet uw ogen extra bevochtigen. Ook daarvoor bestaan er speciale onderhoudsmiddelen voor contactlenzen.

All-in-onevloeistoffen zijn gemakkelijker en veiliger in gebruik dan peroxide oplossingen. Dragers van contactlenzen die gevoelige ogen hebben of allergisch zijn voor bewaarmiddelen, moeten desondanks voor peroxide oplossingen kiezen omdat die geen bewaarmiddelen bevatten.

Stap 1: Oppervlaktereiniging

[Translate to nl-NL:] Oberflächenreinigung der Kontaktlinsen

Afzettingen als vetten (lipiden) en andere onzuiverheden kunt u met een oppervlaktereiniger zoals met een "schoonmaakmiddel" verwijderen door voorzichtig de contactlenzen tussen de vingertoppen te wrijven.
Er zijn reinigers die zelfs zonder problemen resten van cosmetica van de lenzen verwijderen. 
De nieuwe generatie van deze oppervlaktereinigers werkt mechanisch met polymeerbolletjes, andere bevatten tenside of alcohol.

Stap 2: Afspoelen

[Translate to nl-NL:] Kontaktlinsen Abspülen

Let op: gebruik in geen geval leidingwater om de losgekomen vuilpartikels af te spoelen! Gebruik in de plaats hiervan een zoutoplossing, want die bevat gegarandeerd geen kiemen of andere schadelijke resten. Bij gevoelige ogen raadt de expert een zoutoplossing zonder conserveermiddelen aan. Zoutoplossingen zijn geschikt voor zachte en vormstabiele contactlenzen.

Stap 3: Desinfecteren

[Translate to nl-NL:] Desinfektion der Kontaktlinsen

Contactlenzen moeten zorgvuldig desinfecteert worden. Er zijn onderhoudsmiddelen die desinfecterende additieven bevatten. Daarbij horen all-in-one- en peroxide lenzenvloeistoffen. Om contactlenzen correct te desinfecteren moeten de lenzen een tijdje in de oplossing blijven liggen. Pas dan worden kiemen in de vloeistof gedood.

Let bij het gebruik van all-in-one lenzenvloeistoffen en peroxide lenzenvloeistoffen altijd op de etiketten en de richtlijnen van degene die uw contactlenzen aanpast. Onze deskundige opticiens leggen u altijd graag uit hoe u de onderhoudsmiddelen voor contactlenzen correct moet gebruiken.

All-in-onevloeistoffen zijn gemakkelijker en veiliger in gebruik dan peroxide oplossingen. Voor gevoelige ogen en bij allergieën tegen bewaarmiddelen bevelen wij peroxide lenzenvloeistoffen aan, omdat die geen bewaarmiddelen bevatten.

Stap 4: Neutralisatie

[Translate to nl-NL:] Neutralisation der Kontaktlinsen

Bij alle peroxide lenzenvloeistoffen is een neutralisatie noodzakelijk voor u de contactlenzen weer indoet. Als de ogen in contact komen met de waterstofperoxide in de peroxide lenzenvloeistoffen, heeft dat pijnlijke gevolgen. Dat moet daarom absoluut worden vermeden. Contactlenzen moeten een tijdje in de neutraliserende oplossing liggen voor ze weer kunnen worden ingebracht. Dat proces kan tot zes uur duren. Let absoluut op de richtlijnen op het etiket en de aanwijzingen van uw oogarts of opticien.

Bewaren

[Translate to nl-NL:] Aufbewahrung der Kontaktlinsen

Om contactlenzen veilig te bewaren is een bewaarvloeistof noodzakelijk. Met deze vloeistof bent u er zeker van dat de contactlenzen gedesinfecteerd blijven als u ze de volgende keer indoet. 

De vloeistof beschermt tegen ziekteverwekkers en zorgt ervoor dat het oppervlak van contactlenzen vochtig blijft.

Proteïnetabletten voor lenzen / Enzymatische reiniging

[Translate to nl-NL:] Proteinentfernung auf den Kontaktlinsen

Om bijzonder hardnekkige onzuiverheden op contactlenzen te verwijderen zijn er speciale reinigingstabletten, de zogenaamde proteïnetabletten voor lenzen. Ze werken met enzymen en lossen eiwitten – dus proteïnen – op die bij een normaal onderhoud niet verwijderd kunnen worden. Ze kunnen voor het onderhoud van zachte en vormstabiele contactlenzen worden gebruikt. U moet deze vloeistof gebruiken wanneer nodig en in overleg met uw opticien.

Bevochtiging

Bevochtigingsdruppels worden in kleine flesjes en ampullen verkocht. Deze oplossingen zijn even geschikt voor vormstabiele als voor zachte contactlenzen. Regelmatig gebruik van deze druppels moet u eerst bespreken met de opticien van Fielmann.

Zeichenfläche 4 user-loggedout user-loggedin Compass Rechnung Przelewy24 pobraniem PayPal Visa Mastercard dobirka