Fielmann in uw buurt zoeken
Productie van de brillenglazen
Over brillen

Over de vervaardiging van brillenglazen

4,8 miljoen brillenglazen per jaar! Zoveel glazen verlaten op een jaar tijd de eigen productiehal van Fielmann in Rathenow an der Havel.


Over de productie van brillenglazen

In de eerste stap bij de productie van brillenglazen worden onbewerkte brillenglazen uit kwartszand of kunststof, "semi-finished blanks" (halffabricaten) of brillenglazen met een optisch effect vervaardigd. In de zogenaamde oppervlakteslijperijen worden van de onbewerkte glazen en halffabricaten brillenglazen met een persoonlijk aangepaste brilsterkte gemaakt. Dat productieproces laat de opticien uitvoeren door de toeleveringsindustrie. Hetzelfde geldt voor de oppervlakteverbeteringen, zoals ontspiegelen of harde coatings.

Bij Fielmann pakken we het anders aan: in Rathenow an der Havel, de wieg van de Duitse optica, worden al sinds 1801 brillen geproduceerd. Hier heeft Fielmann een eigen productie- en logistiek centrum. De minerale en kunststof glazen worden onder hetzelfde dak vervaardigd en in de randslijperij in de bestelde monturen gezet, zodat het resultaat een afgewerkte bril is.

In onze vestigingen vindt u kwaliteitsglazen en topglazen van toonaangevende merken naast brillenglazen die Fielmann zelf heeft geproduceerd. Kunststof glazen van Carl Zeiss Vision vindt u bij Fielmann al zonder extra kosten! Win hierover advies in!

Brillenglazen: kunststof of glas?

 Als opticiens het over "glazen" hebben, wordt steeds minder vaak silicaat, of mineraal "glas" bedoeld! Bijna negentig procent van alle brillenglazen wordt tegenwoordig in kunststof vervaardigd. De vakman spreekt in dat geval ook van "organische brillenglazen".

Kunststof brillenglazen (organische brillenglazen)

In het begin van de productie van organische brillenglazen is er een recept voor de kunststof: De ingrediënten voor synthetische vervaardigde glazen bestaan uit speciale kunststoffen die met additieven zoals verharders, stabilisatoren en UV-absorptiemiddelen als een "koek" tot de gewenste kunststof "gebakken" worden. Katalysatoren werken tijdens dit proces als "bakpoeder".

De vloeibare basissubstantie wordt zoals een "taartbeslag" in een vorm met dichtingsringen gegoten. Om de chemische verbinding van alle ingrediënten, de polymerisatie, te versnellen, wordt de gevulde vorm ofwel ondergedompeld in een warmtebad ofwel blootgesteld aan sterke UV-straling. Op het einde van dat proces hebben we een halffabricaat (semi-finished blank) of een afgewerkt brillenglas met optisch effect.

Brillenglazen in silicaat (minerale brillenglazen)

Mineraal glas bestaat voor het grootste gedeelte uit kwartszand (siliciumdioxide). Op een temperatuur tussen 1400 °C en 1500 °C wordt dit kwartszand in een grote oven, een hoogoven, versmolten met andere bestanddelen. Om transparant en helder glas met optische eigenschappen te krijgen moeten vloeimiddel en stabilisatoren in de gesmolten substantie worden toegevoegd.

Om te voorkomen dat er gasbellen ontstaan wordt er een raffinagemiddel toegevoegd. Het roodgloeiende vloeibare glas wordt in buisvormige vormen gegoten en in aparte briketten verdeeld. De briketten zien eruit als ijshockeypucks in glas. Deze onbewerkte brillenglazen hebben nog geen optische werking. Daarom spreken we van een "blank" of een "puck".

Een onbewerkt gas wordt specifiek voor uw bril van Fielmann verbeterd

In de zogenaamde oppervlakteslijperijen, zoals de brillenglasfabriek van Fielmann in Rathenow, worden optische brillenglazen met specifieke sterkten vervaardigd uit onbewerkte glazen (blanks) of halffabricaten (semi-finished-blanks).

In Rathenow zoekt een productie-expert van Fielmann de geschikte onbewerkte glazen of halffabricaten (semi-finished-blanks) in het magazijn met blanks uit. Het onbewerkte glas of het halffabricaat krijgt een bevestiging voor de bewerkingsmachines, een zogenaamd blokstuk. Dat blokstuk wordt bevestigd met een metaallegering. Als het brillenglas een onbewerkt glas is, is het nog mat en ongeslepen. Een halffabricaat is al transparant, maar beschikt nog niet over precies de goede brilsterkte voor uw bril.

Daar verandert het onbewerkte glas in een adembenemende snelheid onder de hoogwaardige frees in een brillenglas met de juiste sterkte. De computergestuurde frees geeft het glas zijn definitieve optische werking. Een andere frees maakt het oppervlak glad. Daarna wordt de lens gepolijst.

Oppervlakteverbeteringen van Fielmann!

Nadat de optische waarden in de onbewerkte glazen werden verwerkt, kan de oppervlakteverbetering gebeuren. Storende lichtreflecties kunnen bijvoorbeeld door ontspiegeling tot een minimum worden herleid. Kunststof glazen kunnen door harde coatings beschermd worden tegen krassen.

Om de verbeteringen als coating op het oppervlak van de glazen aan te brengen, worden ze in een calotte gedaan, een toestel, dat tot 200 verschillende brillenglazen kan bevatten en een beetje op een mini-ufo lijkt. Die calotte komt in een vacuüm bekledingsinstallatie terecht waarin de glazen met metaaloxide worden opgedampt, bijvoorbeeld om een ontspiegelscoating aan te brengen. Ook water-, olie- en vuilafstotende coatings worden volgens dit proces op de glazen aangebracht. Daarop kunnen harde coatings die de glazen tegen krassen beschermen extra worden aangebracht.

Onderduiken, alstublieft!

In het verfbad krijgen de brillenglazen exact de juiste kleuring waarvoor u gekozen hebt toen u uw bril koos. Hoe langer het glas in de gekleurde vloeistof blijft, hoe intenser de kleuring wordt.  

Als u lichtgevoelig bent, helpt een kleine kleurnuance al. Misschien zou u uw brillenglazen ook een natuurlijker kleur willen geven? Dan kan een bescheiden kleuring interessant zijn.

Overigens: in het verfbad ontstaan ook de glazen voor zonnebrillen. Maar om een betrouwbare bescherming tegen UV-stralen te bieden, is een kleuring niet voldoende! De kleuringsgraad heeft niets te maken met de UV-bescherming. Die vermindert enkel de verblinding door de lichtstralen. Om tegen UV-stralen beschermd te zijn, wordt er voor speciale brillenglasmaterialen gekozen of er wordt een extra beschermende coating aangebracht. Dat gebeurt overigens ook op "normale" brillenglazen.

Enkel de beste blijven! Kwaliteitscontrole: Fielmann

Bij de afsluitende kwaliteitscontrole werken mens en machine samen. De eerste controlerende instantie is een hightech-toestel. Er wordt gezocht naar geometrische en optische fouten.

Deze automatische glascontrole test alle belangrijke parameters van het glas: diameter, dikte in het midden, de ligging van het optische midden en de optische werking. Dan is er weer handwerk nodig: elke lens wordt apart door een Fielmann-opticien bekeken en op fouten in het materiaal of het oppervlak onderzocht en gecontroleerd.

De kwaliteitsgarantie van Fielmann is een stuk strenger dan de geldende normen en eisen. Daardoor kan Fielmann jarenlange garantie geven!

Klaar voor het montuur!

De brillenglazen zijn klaar voor het montuur! Op dit punt begint het klassieke ambachtelijke werk van de opticiens. Enkel Fielmann neemt een productieaansprakelijkheid op zich die veel verder gaat dan deze stap! Alle eerder beschreven stappen in het productieproces van brillenglazen laten de traditionele opticiens over aan de toeleveringsindustrie. Fielmann doet dat niet!

MODE, KWALITEIT EN EERLIJKE PRIJZEN: DE FIELMANN-SERVICE.
Tevredenheidgarantie

Bij Fielmann koopt u zonder risico. Als u niet tevreden bent met uw nieuwe bril, ruilen we hem om of nemen we hem retour en betalen u de aankoopprijs terug. Altijd.


Geld-terug-Garantie

Bij Fielmann koopt u gegarandeerd voor een voordelige prijs. Vindt u dezelfde bril binnen 6 weken na de aankoop elders voordeliger, dan neemt Fielmann de bril retour en betaalt het aankoopbedrag terug.


Drie-Jaars-Garantie

Bij Fielmann krijgt u bewezen kwaliteit. Alle monturen uit de Fielmann-collectie hebben met succes de bruikbaarheidstesten overeenkomstig DIN EN ISO 12870 doorlopen.


Zeichenfläche 4 user-loggedout user-loggedin Compass Rechnung Przelewy24 pobraniem PayPal Visa Mastercard dobirka