Fielmann in uw buurt zoeken
Emmetropie: optisch de ideale toestand
Het oog

Emmetropie: adelaarsogen hebben geen bril nodig!

Uw optometrist heeft gezegd dat er bij u sprake is van emmetropie (normaalziendheid)? Gefeliciteerd! U mag tevreden zijn, want u hebt een normaal zicht.


Optometristen en opticiens willen met de uit het Oudgrieks afkomstige vakterm emmetropie (emmetros betekent "passend") eigenlijk zeggen: u hebt helemaal geen bril nodig om zowel dichtbij als veraf scherp te kunnen zien.

Het begrip emmetropie staat voor de ideale optische toestand, waartegen een refractieafwijking (ametropie), zoals bijziendheid (myopie)verziendheid (hypermetropie) en astigmatisme wordt gemeten.  

Als u emmetroop bent, brengt uw hoornvlies en ooglens als u in de verte kijkt de lichtstralen op zo'n manier samen, dat ze exact op het netvlies gebundeld worden, zonder extra ondersteuning. Daar worden de lichtstralen in elektrische signalen omgezet, die de oogzenuw naar het brein brengt. Pas daar ontstaat er een beeld. Als u naar iets kijkt dat dichtbij is, accommodeert uw ooglens. Zo kunt u ook dichtbij scherp zien.

Noemen uw vrienden u soms "die met zijn adelaarsogen" omdat u zo scherp ziet? Sorry, maar daar komt u met uw normale zicht nog niet in de buurt. U kunt weliswaar zonder accommodatie objecten op afstand scherp op uw netvlies afbeelden, maar een adelaar kan zelfs van op 100 m afstand ook de kleinste objecten zonder moeite herkennen.

Volwassen "adelaarsogen" met emmetropie zijn statistisch gezien vrij sterk in de minderheid. Volgens een brillenonderzoek dat werd uitgevoerd, dragen meer dan 10 miljoen Nederlanders een bril of contactlenzen. Dat is ongeveer twee derde van alle volwassen burgers van het land. Daarbij moeten nog heel wat mensen gerekend worden die geen bril dragen, maar er dringend een nodig hebben. Wie zo blind is als een mol en geen bril draagt wordt al snel een gevaar voor zichzelf en voor zijn omgeving. Zeker in het verkeer!   

Maakt u zich geen zorgen: een refractieafwijking betekent alleen dat uw ogen een beetje van de ideale toestand afwijken. Als een refractieafwijking hebt, wijken uw ogen gewoon af van de ideale toestand. Zoals de neuzen van verschillende mensen groter of kleiner zijn, zo zijn de oogbollen van veel mensen langer of korter. Een afwijking van slechts 1 mm van de lengte van de oogbol betekent al een refractieafwijking van drie dioptrieën. Ook de breking van de ooglens of de kromming van het hoornvlies zijn niet bij alle mensen hetzelfde. Kleine afwijkingen kunnen de optische werking van het oog al duidelijk beïnvloeden en tot een refractieafwijking leiden. Niet erg, want vrijwel elke refractieafwijking kan zonder problemen met een op maat gemaakte bril gecorrigeerd worden.

MODE, KWALITEIT EN EERLIJKE PRIJZEN: DE FIELMANN-SERVICE.
Gratis oogmeting

Uw gezichtsvermogen wordt door onze deskundige opticiens gecontroleerd met behulp van de modernste technologie.
Tevredenheidgarantie

Bij Fielmann koopt u zonder risico. Als u niet tevreden bent met uw nieuwe bril, ruilen we hem om of nemen we hem retour en betalen u de aankoopprijs terug. Altijd.


Geld-terug-Garantie

Bij Fielmann koopt u gegarandeerd voor een voordelige prijs. Vindt u dezelfde bril binnen 6 weken na de aankoop elders voordeliger, dan neemt Fielmann de bril retour en betaalt het aankoopbedrag terug.


Zeichenfläche 4 user-loggedout user-loggedin Compass Rechnung Przelewy24 pobraniem PayPal Visa Mastercard dobirka